Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Hur agerar ni om barnarbete skulle upptäckas?

Barnarbete är det mest allvarliga brottet mot vår uppförandekod och vi arbetar dagligen hårt med att säkerställa att vårt Sustainability Commitment efterlevs i produktionen. Att bryta mot denna är helt oacceptabelt.


Vi har jobbat hårt för att förebygga barnarbete sedan i början av 90-talet, vilket har medfört att det idag är extremt ovanligt att barnarbete förekommer inom vår värdekedja. Sist vi upptäckte ett fall av barnarbete, på en av våra 2838 fabriker som vi samarbetar med runt om i världen, var år 2018.

 

Fallet som upptäcktes var på en fabrik i Kina, där pojken i fråga var 15 år och 10 månader. I Kina är den lagliga åldern för att få jobba 16 år. Vår uppgift i ett sådant här fall är att sätta upp en åtgärdsplan med utgångspunkt i pojkens bästa, tillsammans med hans föräldrar. Pojken skulle återgå till skolan tills det att han enligt lag får lov att börja jobba. Fram tills det att han kan börja jobba igen betalar fabriken ut en minimilön till honom samt betalar hans skolgång.

 

Leverantören fick ett formellt varningsbrev samt strikta krav på att ta fram en fungerande åtgärdsplan för att förhindra all form av barnarbete i framtiden. Fabriken får en enda chans att förbättra sina rutiner och skulle ett nytt fall uppdagas, avslutar vi samarbetet för gott.

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga