Rädda Barnen förklarar:
Det beräknas att ungefär 160 miljoner barn var i barnarbete 2020, ungefär hälften av dessa i farligt eller skadligt arbete. Cirka 70 procent av alla barn som arbetar gör det i jordbruksrelaterat arbete.
Rädda Barnen förklarar:
Det nya EU-direktivet ”Corporate Sustainability Due Diligence” kom 2022 med syfte att göra företag mer transparanta i sitt arbete. Direktivet inkluderar även barnens rättigheter – och barnarbete i synnerhet.
Senast år 2030 ska vi på H&M enbart använda återvunna eller andra hållbart framtagna material.
H&M är en av grundarna till organisationen Better Cotton Initiative (BCI) som bland annat utbildar odlarna i att använda mer miljövänliga, men även socialt och ekonomiskt hållbara, odlingsmetoder.
H&M har en av de striktaste kemikalierestriktionerna i branschen och arbetar aktivt för att farliga kemikalier inte ska förekomma i produktionen.
96% av vår egen energiförbrukning år 2019 kom från förnybara källor så som vind och sol. Målet är givetvis att snarast möjligt nå 100%.
H&M använder tåg och båt så långt det är möjligt för att transportera produkter från fabrik till butik, då de idag är de mest miljövänliga alternativen.
Vi arbetar tillsammans med bland andra WWF, HIGG och Swedish Textile Initiative for Climate Action (STICA) för att sätta nya och mer hållbara standarder för hela modebranschen.
2019 producerades 85% av våra produkter av arbetare i fabriker med demokratiskt valda arbetsrepresentanter.
Att arbeta för att utveckla goda arbetsförhållanden och arbetsvillkor är ett av våra högst prioriterade områden. Ända sedan 1998 har vi på H&M därför arbetat strategiskt och långsiktigt med våra leverantörer för att ständigt förbättra olika arbetsrelaterade områden.
Vi är ytterst måna om att mänskliga rättigheter respekteras och vi uppmuntrar våra leverantörer att ha kollektivavtal då det ännu inte är standard i många produktionsländer.
En enligt lag reglerad “minimilön” går inte alltid att försörja sig på. Därför jobbar vi på H&M tillsammans med andra varumärken, organisationer och våra leverantörer för att skapa en struktur, med till exempel ett fungerande lönesystem och en bra arbetsplatsdialog, för att alla som jobbar inom produktionskedjan ska få en rättvis lön.
De senaste åren har löneutvecklingen för textilarbetare gått åt rätt håll, men modebranschen och även vi på H&M arbetar ständigt för att förbättra lönesättningen inom klädproduktion.
Textilarbetarna i de fabriker vi samarbetar med får samma lön oavsett vilket varumärke de producerar för. I fabrikerna sys det åt flera varumärken samtidigt, produktionen är ofta en blandning av plagg i olika priskategorier.
Leverantörer som lyckas bra i sitt hållbarhetsarbete premieras av oss på H&M bland annat genom mer långsiktiga samarbeten. Det ska löna sig för fabrikerna att ta sitt ansvar.
Greenwashing och Whitewashing kallas det när företags hållbarhetsarbete mest är en tom fasad. Hållbarhet måste tas på allvar av alla företag med faktisk handling och konkreta resultat.
80 % av kläderna i världen produceras av kvinnor. Därför är rättvisa arbetsvillkor och löner extra viktiga, även ur ett jämställdhetsperspektiv.
H&M äger inga egna textilfabriker. Det är ovanligt för företag inom textilindustrin, standarden inom vår bransch är att fabriker runt om i världen anlitas för olika uppdrag.
Vi arbetar med ca 900 fristående leverantörer med totalt 1900 fabriker.
Gränsen för barnarbete innebär all form av arbete som hindrar barn under 15 år (eller 14 där ILO-konventionen 138 gör undantag) från att gå i skolan. Det är av största vikt att alla barn får möjlighet att gå i skolan och kunna utvecklas.
För att säkerställa att barnarbete inte finns i textilfabriker som vi samarbetar med, genomförs regelbundet både oannonserade samt annonserade kontroller. Under dessa besök tittar vi i anställningsdokument och intervjuar textilarbetare.
Barnarbete är det mest allvarliga brottet mot vårt Sustainability Commitment. Att bryta mot detta är helt oacceptabelt.
Sedan 1998 har H&M strategiskt arbetat med att ständigt förbättra arbetsförhållandena i våra leverantörers fabriker. Vårt hållbarhetsarbete i produktionsländer har varit ett av våra högst prioriterade områden i 20 års tid.
Enbart i Bangladesh arbetar hela 35 miljoner människor inom textilindustrin. Genom vårt arbete vill vi skapa positiv förändring för hela vår bransch.
Alla våra leverantörer måste skriva på vårt Sustainability Commitment som är ett förtydligande av våra krav på miljömässigt och socialt ansvarstagande.
Vi har produktionskontor i ett tjugotal länder runt om i världen. Att H&M finns på plats lokalt är en unik modell och en viktig förutsättning för inflytande och positiv förändring.
Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.
Ställ din fråga