Barnarbete är mycket ovanligt i textilfabriker och det är också det mest allvarliga brottet mot vårt Sustainability Commitment. Vi är mycket noga med att se till att det inte bara skrivs under av våra samarbetspartners, utan också efterlevs. Det säkerställer vi bland annat genom regelbundna oannonserade och annonserade kontroller.
Rädda Barnen förklarar:
Det beräknas att ungefär 160 miljoner barn var i barnarbete 2020, ungefär hälften av dessa i farligt eller skadligt arbete. Cirka 70 procent av alla barn som arbetar gör det i jordbruksrelaterat arbete.
Rädda Barnen förklarar:
Det nya EU-direktivet ”Corporate Sustainability Due Diligence” kom 2022 med syfte att göra företag mer transparanta i sitt arbete. Direktivet inkluderar även barnens rättigheter – och barnarbete i synnerhet.
Gränsen för barnarbete innebär all form av arbete som hindrar barn under 15 år (eller 14 där ILO-konventionen 138 gör undantag) från att gå i skolan. Det är av största vikt att alla barn får möjlighet att gå i skolan och kunna utvecklas.
För att säkerställa att barnarbete inte finns i textilfabriker som vi samarbetar med, genomförs regelbundet både oannonserade samt annonserade kontroller. Under dessa besök tittar vi i anställningsdokument och intervjuar textilarbetare.
Barnarbete är det mest allvarliga brottet mot vårt Sustainability Commitment. Att bryta mot detta är helt oacceptabelt.
Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.
Ställ din fråga