Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Dyra kläder är inte alltid hållbart producerade

Det kan vara lätt att tro att bara för ett plagg i butik är dyrt så innebär det per automatik att det har tillverkats under goda arbetsförhållanden. Det behöver inte vara sant. Dyra märken använder ofta samma fabriker som varumärken som erbjuder plagg i en lägre prisklass och arbetsförhållandena i fabriken är därmed de samma. Samma sak gäller när det kommer till hållbara och miljövänliga material.


Bara för att priset är högt betyder det inte att plagget är hållbart producerat. Samma sak gäller för det motsatta – kläder med en lägre prislapp kan vara tillverkat under rättvisa och hållbara förhållanden. Att dyra kläder automatiskt skulle vara tillverkade på ett mer rättvist sätt är alltså en myt.

 

Alla varumärken, oavsett prisklass, har ett ansvar att ställa krav på en rättvis och hållbar produktion. Genom vår storlek kan vi på H&M sätta press, inte bara på tillverkning av våra egna produkter, utan på branschen som stort. När vi ställer högre krav på en fabrik, gynnar det ofta mindre aktörer som också lagt sin produktion på samma fabrik.

 

På H&M arbetar vi långsiktigt för att skapa förändring i hela textilindustrin. Det gör vi bland annat genom att:

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga