H&M-gruppens hållbarhetsrapport 2018
2019.04.04Vilka delar i H&M:s hållbarhetsarbete känner du dig mest stolt över och varför?
I tisdags släpptes H&M-gruppens hållbarhetsrapport. Rapporten är ganska lång och innehåller mycket information, så även om det är ett intressant ämne förstår jag om det kan vara svårt att sätta sig in i och förstå allt. Därför tänkte jag dela med mig av mina personliga reflektioner kring rapporten och vilka delar som jag känner mig lite extra stolt över. Lägger även in sidhänvisningar om ni vill läsa mer i rapporten som ni hittar här.
- 57 % av alla material som används av H&M-gruppen är tillverkade av återvunna material eller kommer från andra hållbara källor. Detta är en ökning på 22% sedan förra året, vilket jag tycker är en helt fantastisk utveckling! (s. 37-41) Det allra bästa tycker jag är när man kan ta vara på använda material, men som det ser ut idag så är det endast en liten andel som går att återvinna till nya textilier. För att skynda på utvecklingen och öka andelen återvunnet material, samarbetar vi med både forskare och olika spännande innovationsprojekt (s. 21-23).
- Vi har lanserat hållbarhetskonceptet H&M Take Care på ytterligare fyra marknader, varav Sverige är en av dessa. Syftet med Take Care är att förenkla och uppmuntra våra kunder att kunna ta bättre hand om sina plagg, för att på så sätt förlänga livstiden på dessa och samtidigt göra något gott för miljön. Detta gör vi genom att erbjuda såväl produkter som inspiration och vägledning i hur man vårdar sina kläder, skor och accessoarer på ett enkelt sätt (s. 49). I två av våra svenska H&M-butiker har vi även installerat syateljéer, dit man som kund kan gå för att fixa eller laga sina plagg. Dessa syateljéer finns på Hamngatan i Stockholm samt på Gustav Adolfs torg i Malmö. Efter sommaren öppnar vi dessutom en tredje syateljé i Nordstan i Göteborg, vilket vi ser väldigt mycket fram emot.
- Återvinning är ett av många sätt att nå våra mål för en hållbar modeframtid. Därför känns det onödigt att så mycket kläder hamnar på soptippen, när de faktiskt kan återvinnas eller återanvändas. Genom vårt klädinsamlingsinitiativ har vi under året samlat in 20 649 ton textilier som just går till återvinning och återanvändning. Våra klädinsamlingsboxar finns i H&M-butiker runt om i världen, till vilka våra kunder kan komma för att lämna in alla typer av textilier, oavsett märke eller skick (s. 50-52). På den svenska marknaden har vi samlat in totalt 632 ton textilier under 2018, vilket jag tycker är en otroligt positiv utveckling. Tillsammans kan vi göra skillnad!
/ Felicia Reuterswärd, Hållbarhetsansvarig H&M Sverige
/https%3A%2F%2Fschysstmode.hm.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2FSummary.png)
/https%3A%2F%2Fschysstmode.hm.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2FSummary2.png)