Q&A från chatten med vår hållbarhetschef Anna Gedda
2019.04.09Hej,
Jag heter Anna Gedda och är hållbarhetschef på H&M-gruppen. För mig och för oss på H&M, är det viktigt att du som kund ska kunna känna dig trygg med att våra produkter är producerade på ett schysst sätt. Därför tycker jag att det både var givande och intressant att utbyta tankar med några av er och besvara de frågor och funderingar som ni har om oss och om vårt hållbarhetsarbete. Vi fick många bra frågor under gårdagens chatt och eftersom vi vill fortsätta att dela och sprida kunskap om hållbarhet i stort, har jag sammanfattat ett par intressanta frågor och svar som dök upp. Om du har något som du går och funderar på kan du när som helst ställa en fråga här på sajten eller läsa mer i vår hållbarhetsrapport som du hittar på länken nedan.
Se vår hållbarhetsrapport här.
Hej! Hm jobbar ju mycket med återvunnet material. Polyester används ju flitigt.. Men hur ställer ni er till microplasterna som tyvärr åker ut i vårt vatten vid tvätt?
Tack för din fråga, väldigt bra och relevant. Microplaster är ett problem för hela modeindustrin och något som vi jobbar med på flera håll. Dels så ser vi att det släpps ut färre partiklar vid tvätt av återvunnen polyester än om man använder jungfrulig polyester, så i och med vårt mål om att bara ha återvunnet eller hållbart material i våra produkter till 2030, så kommer vi hjälpa till att minska förekomsten av microfiber. Dels finns det redan nu också vissa produkter som kan hjälpa till att ta bort microfiber vid tvätt. Vi har nyss lanserat ett nytt koncept i Sverige som heter Take Care som har produkter och tjänster för att få kläderna att leva längre. Här säljer vi bland annat Guppyfriend som är en tvättpåse som samlar upp microplaster under tvätt. Sist men inte minst så jobbar vi också med den svenska forskningsgruppen RISE för att se vilka andra metoder vi kan hjälpa till att stötta för att eliminera microplaster. Vill du veta mer får då gärna läsa ännu mer i vår hållbarhetsrapport.
Hur ser ni ser hela processen med kvitton. Mängder med papper som skrivs ut varje dag, som många tyvärr slänger. Och dessutom innehåller det ofta Bisolfen A. Finns det någon tanke om digitala kvitton till 2030?
Håller helt med och vi vill så klart också gå mot helt digitala kvitton. Som en del av detta kommer man som H&M-medlem inom kort att erbjudas digitala kvitton, så det blir ett viktigt steg på vägen.
Vilken ser ni som er enskilt största hållbarhetsutmaning när det kommer till produktionen av era kläder framöver?
Vilken bra fråga. Den framför allt största utmaningen som inte bara vi utan hela industrin står för är att ställa om mot ett cirkulärt system, det vill säga att få till ett helt hållbart användande av resurser. Det här kräver innovationer och teknologisk utveckling för att till exempel ta fram nya material och bättre återvinningsteknologier. Vi har kommit en bit på väg genom att till exempel sätta som mål att bara ha återvunnet eller hållbart material i våra kläder till 2030 och vi ligger idag på 57%. Vi har också satt upp flera olika initiativ för att få kläderna att leva längre, vilket också är en viktig del i en cirkulär ekonomi. I Sverige lanserade vi nyss Take Care som är ett koncept med produkter och tjänster som ska ge kunder möjlighet att ta ännu bättre hand om sina kläder och se till så att de får ett så långt liv som möjligt.
Hur ser era hållbarhetsmål ut när det gäller energin som går åt vid tillverkningen och återvinningen?
Energi och klimat är ju också en viktig del av ett cirkulärt system, och där har vi mål både för vår egen verksamhet (det vill säga butiker, lager och kontor) och i leverantörskedjan där tillverkningen sker. Vårt övergripande mål är att ha en klimatpositiv värdekedja 2040, vilket innebär att se till så att vi tar bort mer utsläpp än vad vår värdekedja släpper ut. Ett delmål där är att se till att vi minskar våra utsläpp kopplade till råmaterial, materialtillverkning och klädproduktion med 59% per produkt till 2030. Till samma år kommer vi också ha minskat utsläppen i vår egen verksamhet med 40%. Båda dessa mål är så kallade ”Science Based Target”, det vill säga de är satta utifrån en vetenskaplig grund och i linje med att hålla målet på 1,5 graders uppvärmning.
Ok, när du säger ”ta bort mer utsläpp” vad avses med det? Är det klimatkompenserande åtgärder?
För att nå det målet ser vi i första hand till att jobba med energieffektivisering, både i vår egen verksamhet och hos våra leverantörer, för att se till att det används så lite energi som möjligt. Här har vi till exempel som mål att minska vår energianvändning i alla våra butiker med 25% till 2030. Därefter arbetar vi med att se till så att den el som väl behövs ställs om och kommer från förnybara källor. Ser vi återigen till vår egen verksamhet så är det fallet för 96% av all energi som vi använder.
Till 2040 tror vi dock att omställningen inte kommer ha gått tillräckligt snabbt på alla marknader som vi verkar på och att det därför kommer finnas vissa oundvikliga utsläpp. För att åtgärda det tittar vi exempelvis på naturliga och teknologiska kolsänkor som på olika sätt kan kapsla in utsläpp från atmosfären. Vill du veta mer om vårt arbete får du jättegärna kika in på vår hållbarhetsrapport och det kapitel som handlar om klimat.
/Anna Gedda, hållbarhetschef H&M-gruppen