Möt min kollega Felix - Sustainability Manager för H&M i Myanmar
2018.12.11Hej,
Mitt namn är Felicia Reuterswärd och jag jobbar som hållbarhetsansvarig för H&M Sverige.
Här kommer ni både att få träffa mig och mina kollegor runt om i världen, som på ett eller annat sätt arbetar med hållbarhetsfrågor. Varje land har sina utvecklingsområden och utmaningar. Därför tycker jag att det både är viktigt och väldigt intressant att få ta del av historier från mina medarbetare, där de delar med sig av sina personliga historier och erfarenheter – för att ni ska få en förståelse för hur vi jobbar med att tackla utmaningar i olika länder.
I detta inlägg kommer ni att få träffa min kollega Felix, som jobbar som Sustainability Manager på H&M i Myanmar. Felix har jobbat på H&M i åtta år och har bott i Myanmar de senaste två åren.
Nedan kan du läsa mer om när Felix berättar om några av de utmaningar som finns i Myanmar, samt om ett unikt projekt som vi jobbar med för att driva en lokal positiv förändring.
/Felicia
Myanmar – eller Burma som det också kallas – är ett land under snabb förändring. För ungefär fem år sedan öppnades landet upp efter att ha varit en militärregim präglad av förtryck och konflikter under nära ett halvt sekel. Många problem kvarstår, och det har vi bevittnat under det senaste årets flyktingkris där över en halvmiljon Rohingas har flytt till Bangladesh. Trots detta ser jag att det finns hopp om en bättre framtid för de drygt 50 miljoner invånarna i det här vackra landet. Utmaningen är att alla ska få ta del av den utvecklingen.
I mitt dagliga arbete möter jag dem som är med och skapar denna positiva förändring då jag har förmånen att få träffa många av de unga kvinnor som arbetar som sömmerskor i textilindustrin runt Yangon.
I färggranna longyis (långa saris) och med senapsgul ”thanaka” på kinderna (en kräm gjord av en trädrot, som fungerar som en kombinerad sol- och skönhetskräm) sitter fem unga kvinnor mitt emot oss vid ett avlångt bord i mötesrummet på fabriken. Nästan alla kommer från landsbygden, där fattigdomen är utbredd. De har flyttat in till stan där ett arbete på en textilfabrik öppnar upp helt nya möjligheter till ett annat liv, och gör det möjligt att skicka pengar hem till familjen.
Dessa kvinnor, som är mellan 20-25 år gamla, är nyligen invalda som representanter i fabrikens fackliga klubb. De sitter numera med i den arbetsplatskommitté där de kan föra arbetarnas talan i dialog med ledningen, för att diskutera arbetsmiljön och förhandla om villkor kring löner och ledighet.
Som svensk låter inte detta som något särskilt speciellt – men det är raka motsatsen! Jag blir så otroligt imponerad av dessa kvinnor. I Myanmar är kvaliteten på skolutbildningen väldigt låg och att våga tala ut har under decennier av militärdiktatur varit förknippat med stor fara. Att organisera sig fackligt var fram till 2012 olagligt. De första fria valen hölls 2015. Och här sitter fem modiga tjejer som använder sina demokratiska rättigheter för att vara med och driva förändring!
Mötet vi håller är del av ett projekt som H&M-gruppen stödjer för att stärka dialogen på fabriken. Jag och min burmesiska kollega Moe är med under en utbildning för medlemmarna i arbetsplatskommittén. Målet är att förbättra kommunikationen, för att gemensamt kunna jobba med arbetsmiljö och säkerhet, samt att ge utbildning kring hur kollektiva förhandlingar mellan arbetarna och ledningen kan gå till. Genom att utbilda de båda parterna i hur de själva kan driva förhandlingar, kan en hållbar och progressiv löneutveckling säkerställas.
Det här är verkligen inte enkelt, eftersom det finns för få i landet som har erfarenhet av den här typen av dialog och förhandlingar. Så vi får ta det från början och utbilda de mest grundläggande principerna först. Dessutom är Myanmars arbetsrättslagar otydliga och få arbetare vet vad som egentligen står där. Därför innebär också projektet att arbetarna får utbildning kring deras legala rättigheter och skyldigheter, samt en del basala kunskaper som är bra att ha med i yrkeslivet kring t.ex. hälsa och personlig ekonomi.
Att sitta och lyssna på dessa tjejer och veta vilken bakgrund de har, är det otroligt att se med vilken energi, självförtroende och målmedvetenhet de ifrågasätter och driver förändring. Det ger mig hopp om att Myanmar kan fortsätta förändras i en demokratisk riktning och där en yngre generation kan driva kampen för mänskliga rättigheter och där respekten for olika grupper är något naturligt. Resan dit är givetvis lång men jag är oerhört tacksam att tillsammans med mina kollegor få vara en del av den resan och bidra där vi kan.
/Felix Ockborn, Sustainability Manager för H&M i Myanmar