Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Vad kan du som konsument göra?

Som konsument vill man veta att de plagg man köper är framställda under schyssta förhållanden. Att alla aktörer genom hela produktionskedjan tar sitt ansvar både för människor och miljö. Faktum är att vi som konsumenter aldrig har varit så pålästa och ställt så tydliga krav som vi gör idag. En viktig utveckling för att vi gemensamt ska kunna driva på en positiv förändring!


Hur kan man då som konsument veta om ett plagg är producerat under schyssta förhållanden?

 

Idag finns ingen global eller allmänt gällande märkning för textilier som säkerställer att ett plagg är schysst framtaget hela vägen genom produktionskedjan. Det finns däremot flera olika märkningar som granskar separata delar av värdekedjan såsom GOTS, Fairtrade och Organic Cotton.

 

Att det inte finns någon märkning för hela produktionskedjan gör det svårare för konsumenter att fatta medvetna beslut. Hur ska vi då kunna välja rätt? Ja, dessvärre är det inte alltid enkelt.

 

Vi på H&M tror på transparens. Ju mer information som man har som kund, desto lättare blir det att fatta hållbara beslut. Då blir det lättare för dig att sätta press som påverkar företag och hela branschen i rätt riktning. Därför är vi bland annat delaktiga i ett initiativ som heter HIGG-index, där vi och andra aktörer tillsammans med leverantörer och organisationer utvecklar en standard för textil- och skobranschen. HIGG-index mäter och betygsätter allt från energiförbrukning, vattenanvändning och arbetsvillkor. Ett mål för HIGG-index är att utveckla en märkning som ska göra det enkelt att jämföra olika produkter och märken med varandra.

Så, vad kan du som konsument göra redan idag för att fatta aktiva och medvetna val?

Innan en global standard för hela produktionskedjan finns på plats så finns det saker du som konsument kan göra redan idag. Du kan bland annat:

Om du har några frågor till oss på H&M kopplat till hur mode kan produceras på ett schysst sätt så har du kommit helt rätt! Vi är mycket tacksamma över alla de frågor, kommentarer och förslag som vi får in från er kunder. Ert engagemang hjälper oss att ständigt utvecklas.

 

/ Felicia Reuterswärd, Hållbarhetschef H&M Sverige

 

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga