Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Vad kan jag som konsument göra?

Många konsumenter är idag mer pålästa och medvetna än någonsin tidigare. Allt fler vill fatta medvetna köpbeslut där mänskliga rättigheter respekteras och där hänsyn tas till miljön i produktionen. Det tycker vi på H&M är fantastiskt!


Dina och andra konsumenters engagemang spelar en större roll än vad du kanske tror för att branscher ska ställa om mot socialt hållbart- och miljövänliga produkter. Ni sätter en viktig press på oss och andra företag att hela tiden jobba för att bli bättre.

 

För att göra det enklare för dig, har vi listat några saker som du som konsument kan göra och tänka på för att bidra till en mer hållbar framtid för mode.

Ta hand om dina plagg

Att ta hand om dina kläder är ett ganska enkelt sätt att göra mode hållbart. Vi på H&M har tagit fram konceptet H&M Take Care som erbjuder service och rådgivning för hur du kan ta hand om dina kläder på ett bättre sätt. På hm.com/takecare hittar du massvis med tips hur du tvättar, lagar och fixar för att ge din garderob ett längre liv.

 

I Stockholm, Malmö och snart också i Göteborg har vi syateljéer där du kan lämna in dina kläder för lagning och enklare justeringar. Vi säljer även produkter som underlättar för dig att ta hand om dina kläder, till exempel Svanenmärkt tvättmedel som tvättar rent redan i 30 grader.

Släng inte textilier i soporna!

Visste du att varje svensk slänger ungefär 8 kilo textilier i hushållssoporna varje år? Det är ett oerhört onödigt resursslöseri, eftersom ca 95% av dessa textilier skulle kunna användas igen eller återvinnas. För att göra det lättare för dig att istället återvinna kläder som du inte använder har vi placerat insamlingsboxar för textilier i alla våra H&M-butiker världen över. Där är du varmt välkommen att lämna in kläder och skor, oavsett varumärke och skick. För varje påse med textilier som du lämnar in får du en värdekupong som tack för hjälpen.

 

Vårt återvinningsprogram för kläder, skor och textilier kallar vi för Garment Collecting och det görs i samarbete med organisationen I:Collect. Via programmet får dina gamla tröjor, udda strumpor eller trasiga lakan ett nytt liv genom återbruk, återanvändning eller återvinning. Vill du veta mer om vad som händer med de textilier du lämnar in, läs här.

Du har makten

Inget företag inom modeindustrin kan fortsätta om det man gör inte uppskattas av kunden. Olika företag tar hållbarhetsfrågan på olika stort allvar, så fortsätt att sätta press på de företag som du vill vara kund hos. Ställ frågor på sociala medier eller via andra kanaler om hur tillverkningen går till och hur företagen kan garantera just hållbar produktion.

 

Sett till vårt företag, H&M, vill vi ligga i absoluta framkant när det kommer till hållbarhet. Vi är oerhört tacksamma för alla de frågor och det engagemang som vi får in via den här sajten, på sociala medier och via andra kanaler. Det hjälper oss att förstå vad som är viktigt för dig och vad du vill veta mer om kring vårt arbete med hållbarhet.

 

Som konsument kan du också ställa krav på politiker att se till att svenska företag bedriver sina verksamheter på hållbara sätt – oavsett vilken bransch de verkar i.

Dyk ner i detaljerna

På H&M jobbar vi så transparent som möjligt kring hur våra produkter tillverkas. Vi tror att det är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Ju mer vi delar, desto mer lär vi oss och kan identifiera vilka områden som vi bör lägga fokus på. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg med att de kläder du köper hos oss är producerade på ett schysst sätt.

 

Som en del i att bli mer transparenta ger vi detaljerad information om varje plagg – någonting som är ganska unikt. Du hittar informationen om varje klädesplagg på hm.com, här beskriver vi exakt hur man gör.

 

Vi ger information om:

– De material som har använts för att tillverka produkten
– I vilka länder produkten har tillverkats
– Vilka leverantörer vi samarbetade med för att tillverka produkten
– Vilken fabrik/vilka fabriker som tillverkade produkten
– Information om återvinning av textilier

En ny typ av märkning på gång

Idag finns det tyvärr ingen märkning som gör att du kan jämföra varumärken, tillverkare och enskilda produkter med varandra. Men det är på gång! H&M-gruppen är en av grundarna till Sustainable Apparel Coalition (SAC) som är en branschövergripande allians där ett nytt index håller på att utvecklas, ”Higg Index”. Att du som konsument enkelt ska kunna fatta medvetna beslut när du handlar tror vi är viktigt för att skapa en hållbar modeindustri.

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga