Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Stämmer det att ni har barnarbete?

Härom veckan var jag i Uppsala i samband med årets we_change-turné (Sveriges största hållbarhetssatsning för unga). Under panelsamtalet där eleverna får ställa sina frågor, fick jag bland annat frågan: ”Stämmer det att ni har barnarbete?”. Eftersom just den här frågan ständigt dyker upp i olika typer av sammanhang, tänkte jag dela med mig av svaret som jag gav eleven i Uppsala.


Först och främst vill jag förtydliga att barnarbete är totalt oacceptabelt. För att säkerställa att barnarbete inte förekommer, måste alla de leverantörer som vi samarbetar med skriva på vår uppförandekod som klart och tydligt förklarar att barnarbete är det allvarligaste brottet som de kan begå.

 

Vi har jobbat hårt för att förebygga barnarbete sedan i början av 90-talet, vilket har medfört att det idag är extremt ovanligt att barnarbete förekommer inom vår värdekedja. Faktum är att det under 2018 endast upptäcktes ett fall av barnarbete på en av alla de 2838 fabriker som vi samarbetar med runt om i världen.

 

Fallet som upptäcktes var på en fabrik i Kina, där pojken i fråga var 15 år och 10 månader. I Kina är den lagliga åldern för att få jobba 16 år. När händelsen uppdagades sattes det upp en åtgärdsplan med utgångspunkt i pojkens bästa, tillsammans med hans föräldrar. Pojken skulle återgå till skolan tills det att han enligt lag får lov att börja jobba. Fram tills det att han kan börja jobba igen betalar fabriken ut en minimilön till honom samt betalar hans skolgång. Leverantören fick en varning från oss, samtidigt som vi krävde att de ser över sina rutiner för att följa upp laglig ålder för deras anställda. Fabriken får en enda chans att förbättra sina rutiner och skulle ett nytt fall uppdagas, avslutar vi samarbetet för gott.

 

Här kan du läsa mer om hur vi aktivt arbetar med detta.
Och här kan du läsa mer om we_change.

 

/Felicia Reuterswärd, Hållbarhetsansvarig H&M Sverige

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga