Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Innehåller era kläder farliga kemikalier?

För oss är det oerhört viktigt att du ska känna dig trygg med att kläderna vi säljer inte innehåller ämnen som kan vara skadliga. Här berättar vi varför kemikalier används i textilindustrin över huvud taget, och hur vi jobbar för att eliminera skadliga ämnen i produktionen.


Varför behövs kemikalier?

Kemikalier finns runt omkring oss i vårt vardagsliv och de är också en viktig komponent i tillverkningen av kläder. De är nödvändiga för att exempelvis förvandla fibrer till tyg och göra garn till väv. Eller när textilier ska färgas.

H&M har länge arbetat aktivt med att de kemikalier som används vid tillverkning av våra plagg inte ska vara skadliga – varken för miljön, för de som arbetar i produktionen eller för dig som bär kläderna.

Vårt arbete för en modeindustri fri från farliga kemikalier

Som en global aktör vill vi på H&M använda vår storlek och leda förändringen mot en mer hållbar modeindustri – fri från farliga kemikalier. H&M-gruppen har bland de striktaste kemikalierestriktionerna i branschen som alla våra leverantörer och affärspartners måste skriva under och vi är noga med att följa upp så att kraven efterlevs. Alla fabriker som vi samarbetar med och som använder vatten i sin produktionsprocess behöver följa och uppfylla ZDHCs (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) riktlinjer, som inkluderar tester för att säkerställa att vattnet som släpps ut inte innehåller några skadliga kemikalier.

 

Som en av de första i vår bransch upprättade vi år 1995 en så kallad Chemical Restriction List. Här punktar vi upp vilka kemikalier som vi bedömer är säkra att använda vid produktion av kläder. Listan uppdateras hela tiden och du hittar den här.

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga