Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Innehåller era kläder farliga kemikalier?

Detta är en fråga som vi på H&M länge har tagit på största allvar. För oss är det oerhört viktigt att kläderna vi säljer inte innehåller ämnen som kan vara skadliga. Här berättar vi varför kemikalier används i textilindustrin över huvud taget, och hur vi jobbar för att eliminera skadliga ämnen i produktionen.


Varför behövs kemikalier?

Kemikalier finns runt omkring oss i vårt vardagsliv och de är också en viktig komponent i tillverkningen av kläder. De är nödvändiga för att exempelvis förvandla fibrer till tyg och göra garn till väv. Eller när textilier ska färgas.

 

H&M har länge arbetat aktivt med att de kemikalier som används vid tillverkning av våra plagg inte ska vara skadliga – varken för miljön, för de som arbetar i produktionen eller för dig som bär kläderna.

I vissa länder saknas lagar för kemikalier

Lagstiftningen när det kommer till kemikalier är i vissa länder bristfällig. Det gäller till exempel produktionen av bomull som ofta besprutas med stora mängder bekämpningsmedel för att förhindra skadedjur. Eller när farliga kemikalier på vissa håll används vid färgning av tyger. I de fall krävs det att vi som producerar kläder tar ett större ansvar. Faktum är H&M har en av de mest strikta kemikalierestriktionerna i hela branschen och vi jobbar aktivt för att leda utvecklingen framåt mot en giftfri modeindustri.

Restriktioner sedan 1995

Frågan om kemikalier är inget nytt för oss. Som en av de första i vår bransch upprättade vi år 1995 en så kallad Chemical Restriction List. Här punktar vi upp vilka kemikalier som vi bedömer är säkra att använda vid produktion av kläder. Listan uppdateras hela tiden och alla de leverantörer som vi samarbetar med måste skriva under vår uppförandekod och följa våra restriktioner kring användningen av kemikalier.

 

Vår lista över kemikalier är offentlig och du hittar den här.

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga