Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Behind the collection – vi svarar på era frågor

Vår vintageinspirerade höstkollektion 2020 visar skönheten i återvunna material och vi är stolta över att få dela med oss av vår spännande resa mot en cirkulär affärsmodell där inget går till spillo.


För att övergå till en cirkulär affärsmodell behöver vi implementera ett cirkulärt tänk i varje del av vår värdekedja; från produktdesign och produktion till hur vi kan hjälpa våra kunder att ta hand om, och till slut skiljas från, sina produkter på ett hållbart sätt. Inspirerat av detta består höstkollektionen av svarta och vita klänningar med tidlös design tillverkade av återvunna material. Plagg som du ska kunna bära vid många tillfällen, året om, under lång tid.

 

I filmerna nedan besvarar några av våra experter era frågor om inspirationen bakom kollektionen, hållbara och innovativa material samt hur vi arbetar för att utveckla och säkerställa vår kvalitet.

 

H&M:s designchef Maria svarar på frågor om inspirationen bakom kollektionen

 

Mattias på H&M-gruppens Circular Innovation Lab svarar på frågor om hållbara och innovativa material

 

 

Felicia, hållbarhetsansvarig på H&M Sverige, svarar på frågor om hur vi arbetar för att utveckla och säkerställa vår kvalitet

Övriga frågor & svar

Vi fick in så många bra frågor från er och för oss är det viktigt att besvara alla dessa. Därför har vi även satt ihop ett kompletterande Q&A nedan där vi besvarar de frågor som inte rymdes i filmerna.

 

Är kläderna från H&M ”basic”  mindre hållbara eller märker ni bara inte ut dem specifikt?

Vi på H&M arbetar aktivt med hållbarhet i alla led och detta gäller för alla våra produkter. Vi ställer höga krav på alla våra samarbetspartners, på allt från själva kvaliteten i textilproduktionen till sociala frågor och miljön – både på arbetsplatsen och för planeten i stort.

 

De plagg som har vår Conscious-märkning innehåller minst 50%, men ofta 100%, återvunnet eller hållbart framtaget material. Vårt mål är att alla våra produkter före år 2030 ska tillverkas av 100% återvunnet eller hållbart framställt material.

 

Vi är även stolta att kunna säga att all vår bomull nu är ekologisk, återvunnen eller inhandlad via Better Cotton Initiative (BCI).

 

Jobbar H&M med klimatsmarta transporter?

I den här filmen kan du lära dig mer om hur vi arbetar för att minska klimatpåverkan från våra transporter. Nu erbjuder vi även klimatsmart leverans tillsammans med Instabox när du handlar hos oss på hm.com.

 

Hur bidrar H&M till forskning och utveckling av textilier?

Se filmen ovan där Mattias, på H&M-gruppens Circular Innovation Lab, berättar om hur vi är med och driver på utvecklingen av hållbara och innovativa material.

 

Släpper ni ut mycket kemikalier? Hur mycket Co2?

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och även modeindustrins miljöpåverkan har konsekvenser på vår planet. Vi är en stor aktör inom vår bransch och vi vill ta vårt ansvar och leda förändringen mot en klimatpositiv modeindustri – fri från farliga kemikalier.

 

H&M-gruppen har ett av de striktaste kemikaliekraven i branschen som alla våra leverantörer och affärspartners måste skriva under och vi är noga med att följa upp så att kraven efterlevs. Alla fabriker som vi samarbetar med och som använder vatten i sin produktionsprocess behöver följa och uppfylla ZDHCs (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) riktlinjer, som inkluderar tester för att säkerställa att vattnet som släpps ut inte innehåller några skadliga kemikalier. Utöver det inkluderas kontroller av vilka kemikalier som tas in i fabrikerna, samt att leverantörerna har rätt kompetens för att hantera dessa.

 

Vårt mål är att bli helt klimatpositiva senast 2040. Att bli klimatpositiva innebär att vi ska få bort mer växthusgaser än de som vår värdekedja ger upphov till. Men redan 2030 ska vi ha en klimatpositiv produktion. På sidan 40 och framåt i vår hållbarhetsrapport kan du läsa mer om detta och få exakta siffror.

 

Hur garanterar ni att en t-shirt som kostar 69 kr produceras på ett hållbart sätt?

Det är tyvärr en vanlig missuppfattning att prisvärda kläder innebär en mindre hållbar produktion. Vi använder vår storlek för att göra skillnad. Idag är H&M en starkt drivande kraft för rättvisa och jämlika löner i de länder där våra kläder produceras och säljs. I arbetet mot att bli 100% cirkulära och klimatpositiva ställer vi både krav och ger stöd till de fabriker vi samarbetar med för att bli mer hållbara i produktionen. Här kan du läsa mer om vårt Sustainability Comittment som alla våra leverantörer måste skriva under och följa.

 

När vi på H&M arbetar för att skapa förändring i de produktionsländer där vi verkar, möjliggör vi samtidigt för mindre modevarumärken att bli mer hållbara. De kan få lättare att ställa liknande krav mot sina leverantörer och samarbetspartners. Med hjälp av vår storlek har vi också möjlighet att sätta press på regeringar i olika produktionsländer för att hållbara energikällor ens ska bli lagliga att använda. Någonting som är avgörande för att hela branschen ska kunna bli mer hållbar.

 

Linne är ett av de mest hållbara material att jobba med, kommer det finnas mer?

Vårt mål är att alla våra material senast 2030 ska vara återvunna eller på andra sätt hållbart framtagna. Ekologiskt linne är ett av de hållbara material som vi arbetar med idag då det redan nu finns tillgängligt i större skala. Vår affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. Baserat på detta och de ständiga utvecklingen av nya hållbara material ser vi löpande över och utvärderar vilka material vi använder.

 

Hur är H&M med och bidrar till forskningen/utvecklingen kring att på ett enklare och bättre och sätt kunna återvinna textilfibrer och göra nya plagg på ett effektivare sätt?

Se filmen ovan där Mattias, på H&M-gruppens Circular Innovation Lab, berättar om hur vi är med och driver på utvecklingen av hållbara och innovativa material. Du kan även läsa mer om detta här.

 

Hur ser rutin ut vid returer från onlineshop?

När vi har tagit emot en retur till våra lager görs först en kvalitetsinspektion av produkten. Vår ambition är att sälja våra returer på nytt. Produkter som är funktionsdugliga men med defekter som gör att vi inte kan sälja dem på nytt skänks i första hand till välgörenhet. Produkter som exempelvis är trasiga eller av annan anledning inte kan skänkas till välgörenhet går istället till vår samarbetspartner Texaid som sorterar produkterna för hand och säkerställer att de kommer till bästa användning genom antingen återbruk, återanvändning eller återvinning.

 

Hur kan H&M sälja billiga kläder och samtidigt säkra hållbar frakt och arbetsvillkor?

Alla våra produkter är tillverkade med omsorg och hänsyn till både miljön och de människor som producerar dem. Det är tyvärr en vanlig missuppfattning att prisvärda kläder innebär dåliga arbetsförhållanden och låga löner. Många varumärken delar leverantörer och fabriker, vilket innebär att textilarbetare får samma lön oavsett vilket varumärke de producerar för och oberoende av vad prislappen är i butik. Ett högre pris i butik påverkar alltså inte textilarbetarens lön.

 

Vi använder vår storlek för att göra skillnad. Idag är H&M en starkt drivande kraft för rättvisa och jämlika löner i de länder där våra kläder produceras och säljs. I arbetet mot att bli 100% cirkulära och förnybara ställer vi både krav och ger stöd till de fabriker vi samarbetar med för att bli mer hållbara i produktionen.

 

När vi på H&M jobbar för att skapa förändring i de produktionsländer där vi verkar, möjliggör vi samtidigt för mindre modevarumärken att bli mer hållbara. De kan få lättare att ställa liknande krav mot sina leverantörer och samarbetspartners. Med hjälp av vår storlek har vi också möjlighet att sätta press på regeringar i olika produktionsländer för att hållbara energikällor ens ska bli lagliga att använda. Någonting som är avgörande för att hela branschen ska kunna bli mer hållbar.

 

Här kan du lära dig mer om hur vi arbetar för att minska klimatpåverkan av våra transporter.

 

 

Hur hållbart är det egentligen att fortsätta pumpa ut billiga kläder som egentligen är plast?

Vi använder oss utav polyester då detta material har fantastiska egenskaper så som att det drar åt sig mindre fukt, krymper sällan samtidigt som materialet har hög elastisk förmåga som passar bra till sportkläder som exempel, ett material som håller länge.

 

En stor del av den plast som vi använder idag i våra polyesterplagg, är av återvunnen plast. Mestadels kommer denna plast från PET-flaskor, och en liten del från plastpåsar och andra plastförpackningar, från till exempel haven.

 

Vårt mål är att ha en klimatneutral produktion senast 2030 och i detta mål ingår även att endast använda oss av återvunna eller andra hållbara material i våra produkter vilket betyder att det kommer ske en utfasning av nyvunnen polyester.

 

Arbetar H&M med starkt hållbarhetsgrep utanför den egna organisationen?

Vi använder vår storlek för att göra skillnad. Idag är H&M en starkt drivande kraft för rättvisa och jämlika löner i de länder där våra kläder produceras och säljs. I arbetet mot att bli 100% cirkulära och förnybara ställer vi både krav och ger stöd till de fabriker vi samarbetar med för att bli mer hållbara i produktionen.

 

När vi på H&M jobbar för att skapa förändring i de produktionsländer där vi verkar, möjliggör vi samtidigt för mindre modevarumärken att bli mer hållbara. De kan få lättare att ställa liknande krav mot sina leverantörer och samarbetspartners. Med hjälp av vår storlek har vi också möjlighet att sätta press på regeringar i olika produktionsländer för att hållbara energikällor ens ska bli lagliga att använda. Någonting som är avgörande för att hela branschen ska kunna bli mer hållbar.

 

Processen från PET-flaska till att bli ett klädesplagg släpper väl ut en del orenheter och kemikalier?

Vi använder oss utav polyester då detta material har fantastiska egenskaper så som att det drar åt sig mindre fukt, krymper sällan samtidigt som materialet har hög elastisk förmåga som passar bra till sportkläder som exempel, ett material som håller länge.

 

En stor del av den plast som vi använder redan idag i våra polyesterplagg är av återvunnen plast. Mestadels kommer denna plast från PET-flaskor, och en liten del från plastpåsar och andra plastförpackningar, från till exempel haven. Att använda garn producerat av återvunna plastflaskor är ett markant framsteg för klimatet. Detta innebär att mindre olja, koldioxidutsläppen minskar och vi tar vara på resurser som annars skulle blivit avfall.

 

När det gäller utsläpp av kemikalier har H&M-gruppen ett av de striktaste kemikaliekraven i branschen som alla våra leverantörer och affärspartners måste skriva under och vi är noga med att följa upp så att kraven efterlevs. Alla fabriker som vi samarbetar med och som använder vatten i sin produktionsprocess behöver följa och uppfylla ZDHCs (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) riktlinjer, som inkluderar tester för att säkerställa att vattnet som släpps ut inte innehåller några skadliga kemikalier. Utöver det inkluderas kontroller av vilka kemikalier som tas in i fabrikerna, samt att leverantörerna har rätt kompetens för att hantera dessa.

 

Hur tänker H&M kring jeans (just eftersom det är så omiljövänligt)?

Jeanstyg är ett slittåligt material vilket gör att plagg i jeanstyg kan hålla länge om du tar hand om dem på rätt sätt. Jeanstyg tillverkas av bomull – ett material som kommer med en del utmaningar och kräver stora mängder vatten för att växa. All vår bomull är antingen ekologisk, återvunnen eller inhandlad genom Better Cotton Initiative (BCI) och vi är även stolta att de flesta av våra jeans innehåller cirka 5-20% återvunnen bomull från gamla kläder (post consumer waste). Här kan du lära dig mer om våra olika typer av bomull och här kan du läsa om hur vi arbetar för att minska vattenanvändningen när vi producerar kläder av bomull.

 

Hur mycket avkläderna som ni säljer återkommer till Er för återvinning? Är det endast ert märke som ni återvinner eller allt sorts material ni får?  

I vår klädinsamling tar vi emot kläder och textilier från alla varumärken, oavsett skick. Med hjälp av vår klädinsamling samlade H&M-gruppen in 29,005 ton textilier under 2019, vilket var en ökning med 40% i jämförelse med 2018. Tyvärr har vi inga siffror på hur stor andel av de kläder och textilier vi samlar in som kommer från just H&M eller våra andra varumärken.

 

Fråga gällande vår klädinsamling: Ingen spillo – kan ni kort beskriva processen, hur går det till? Tänker också på knappar och gylfar, dessa återanvänds?

För att säkerställa att textilierna tas om hand på bästa sätt samarbetar vi med den globala organisationen I:Collect. Textilierna sorteras för hand för att se till att de kommer till bäst användning. Av dessa 29,005 ton sorteras 50-60% till återbruk och återanvändning. Kläder som fortfarande går att använda säljs vidare till second hand, om kläderna eller textilierna inte längre går att ha på sig används de för att producera nya kläder eller andra produkter så som städtrasor. Cirka 35-45% av de insamlade textilierna strimlas ner och används som till exempel isoleringsmaterial, eller görs om till nya textilfiber. Resterande 3-7 % som varken kan återanvändas eller återvinnas omvandlas i största möjliga mån till ny energi.

 

Kvalitet – vid omarbetning av material kommer dess egenskaper förändras? Kommer den att hålla, dvs hållbara kläder?

Vår affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. Att hela tiden utveckla och säkerställa god kvalitet är därför en grundläggande del i vårt arbete, oavsett vilka material vi arbetar med och en viktig aspekt i utvärderingen av nya material. I en av filmerna ovan berättar Felicia, hållbarhetsansvarig på H&M Sverige, mer om hur vi arbetar för att utveckla och säkerställa vår kvaliteten på våra produkter.

 

Hur mycket av den nya kollektion är baserad och inspirerad av endast återvinning av material?

Vår höstkollektion 2020 består av 100% återvunna material, inklusive återvunnen polyester, återvunnen ull och återvunnen nylon. I en av filmerna  ovan berättar vår chefsdesigner Maria mer om inspirationen bakom kollektionen och hur den är ”Made to last”.

 

När ni säger hållbarhet – vad är tankar bakom det? Hållbar konsumtion, hållbar återvinning, hållbar klimat, hållbara kläder?

När du handlar hos oss på H&M ska du kunna lita på att kläderna är producerade på ett schysst sätt. Att alla som arbetar med att tillverka plaggen ska ha en trygg, rättvis och jämlik arbetsmiljö där man kan utvecklas och försörja sig själv och sin familj. Och att vi arbetar stenhårt för att våra produkter ska ha en så liten påverkan på miljön och klimatet som möjligt. Hållbarhet är en del av vår affärsidé och här på sajten berättar vi mer om hur vi arbetar med detta på olika sätt.

 

Ni säljer skor också, finns möjlighet att lämna in skor för återvinning? Om inte hur går tankarna vid den här frågan? Tänker ni i framtiden ha en alternativ till skor återvinning?

Vi tar tyvärr inte emot skor då vår samarbetspartner inte har kapacitet att ta hand om detta i dagsläget. Däremot är vi glada att det finns andra aktörer som tar emot skor istället, till exempel dverse skobutiker.

 

Frågor om social hållbarhet

Vi fick även in en del frågor om social hållbarhet. Detta är också ett otroligt viktigt ämne som du kan läsa mer om här på sajten.

 

Vilka arbetsförhållanden har H&Ms leverantörer personal?

Vi arbetar och samarbetar för att löpande förbättra arbetsförhållandena i våra leverantörers fabriker. Här kan du läsa mer om detta arbete.

 

Hur jobbar ni med att säkra levnadslöner hos fabriksanställda i t.ex. Indien?

Alla textilarbetare har rätt till en rättvis lön! Vi använder vår storlek för att påverka och skapa långsiktiga förändringar inom hela textilindustrin. Här kan du läsa om hur vi arbetar för rättvisa och jämlika löner.

 

Varför producerar de i områden där människor förtrycks, tex uiguer i kina?

Vi förbjuder all form av tvångsarbete. Vi samarbetar inte med några textilfabriker i Xinjiang och har inte heller någon materialtillverkning i regionen. Vi är dock väl medvetna om komplexiteten i frågan och för därför en nära dialog med experter inom mänskliga rättigheter såväl som andra varumärken och aktörer för att säkerställa att internationell arbetsrätt efterföljs och hitta gemensamma vägar för att adressera situationen. Xinjiang är en av Kinas största bomullsproducerande regioner, men Better Cotton Initative (BCI), som vi samarbetar med när det gäller bomull, har nu slutat att licensiera BCI-bomull i Xinjiang. För vår produktion innebär det att de leverantörer vi samarbetar med inte kommer att använda BCI-bomull från denna region.

 

Arbetsförhållanden i industrin (produktion i lågavlönade länder osv)?

Vi arbetar och samarbetar för att löpande förbättra arbetsförhållandena i våra leverantörers fabriker. Här kan du läsa mer om detta arbete.

 

Varför tillverkas kläder i Asien och inte i Sverige?

Vi har valt att samarbeta med leverantörer som har tillverkningsfabriker över hela världen. Här hittar du vår Supplier List med alla fabriker vi samarbetar och där kan du se vilka länder de befinner sig i och vad de tillverkar. Vi har valt att samarbeta med just de leverantörer som vi gör på grund av att de besitter specialistkunskap för att kunna producera en viss typ av plagg eller en specifik detalj för en särskild typ av design. Till exempel är många fabriker i Kambodja experter på att sy jerseyplagg, medan de i Italien är duktiga på att producera blixtlås. Genom att arbeta med alla våra olika externa leverantörer, kan vi som företag effektivisera produktionen och leverera moderiktiga plagg till ett bra pris – på ett hållbart sätt.

Har du en fråga? Ställ den genom att klicka på "Ställ din fråga" i menyn så återkommer vi med svar inom en vecka. 

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga