Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Vilka material ska jag välja om jag vill handla miljömässigt hållbart?

Vi jobbar på att endast använda återvunna eller andra hållbart framtagna material senast 2030. När det gäller bomull, vilket är det material vi använder allra mest, är vi redan där. Bland våra andra hållbart framtagna material hittar du allt från naturliga fibrer som enkelt kan förnyas, till nästan helt naturliga fibrer och återvunna syntetiska material.


Välj återvunna material

Återvunna textilier är generellt sett ett bättre miljömässigt val då det tar vara på befintliga resurser och minskar mängden avfall. Vi på H&M jobbar med flera typer av återvunna material, såsom återvunnen bomull, polyester, nylon, ull, plast och silver.

Teknik och innovation

Den största utmaningen för att nå 100% hållbara material är att många av de materialen vi då behöver ännu inte är skalbara eller ens uppfunna. H&M-gruppen investerar stort i utvecklingen av innovativa material och processer vilket på sikt kommer hjälpa hela modeindustrin, då fler hållbara material kan bli tillgängliga i större skala.

 

Våra hållbara material

För att du ska kunna göra ett så medvetet val som möjligt, så berättar vi mer om de hållbara materialen vi använder mest nedan.

Bomull

Bomull är den textilfiber vi använder mest, men det är ett material som kommer med en del utmaningar och kräver stora mängder vatten för att odla. Vi är stolta att kunna säga att all vår bomull nu är antingen:

 

Lyocell

Lyocell är ett förnybart naturligt material tillverkat av växtbaserad cellulosa, till exempel cellulosa från träd. Vi använder framför allt Tencel™ lyocell-fibrer, som görs av hållbar trämassa producerad i en sluten tillverkningsprocess. Lyocell känns nästan som bomull, men behöver betydligt mindre vatten och kräver inga, eller väldigt lite, bekämpningsmedel.

Återvunnen ull

Ull är ett förnybart, naturligt material. Återvunnen ull kommer från svinnet eller spillet som skapas under klädproduktion, eller från inlämnade kläder. Genom att återvinna ull sparar vi råmaterial och minskar mängden som hamnar på soptippen. Win-win!

Ekologisk linne

Linne är ett slitstarkt, naturligt material från linplantan. Det är extra snällt mot planeten eftersom det behöver väldigt lite vatten jämfört med bomull. Vårt ekologiska linne odlas utan kemiska bekämpningsmedel, GMO:s eller gödningsmedel.

 

Återvunnen polyester

Återvunnen polyester är en syntetfiber tillverkad av oljebaserat avfall, till exempel gamla PET-flaskor eller polyesterkläder. Med andra ord, ett mycket bättre alternativ än konventionell polyester eftersom vi använder material som redan har producerats. Återvunnen polyester minskar också mängden plastavfall och håller det borta från soptippen.

 

Återvunnen polyamid

Den här oljebaserade fibern är tillverkad av material som gamla fisknät och mattor. För att spara på jordens resurser och minska mängden avfall som hamnar på soptippen, återanvänder vi också överblivet material från vår produktion.

 

Återvunnen plast

Vi får vår återvunna plast från PET-flaskor, schampoflaskor och andra plastbehållare. Det används för att göra nya produkter, till exempel accessoarer. Genom att hitta nya användningsområden för plastavfall ser vi till att det inte hamnar i naturen där det kan skada vår planet.

Alla polyestertyger, återvunna eller inte, fäller mikroplaster när du tvättar dem. Du kan hjälpa till att skydda våra hav mot dessa mikrofibrer genom att tvätta polyesterkläder i tvättpåsar som filtrerar ut dem.

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga