Löner Arbetsvillkor Barnarbete

Vad gör ni för att minska vattenanvändningen när ni producerar kläder av bomull?

Du har säkert hört att bomull är ett av de material som kräver mest vatten för att producera? Ibland tusentals liter för att få fram ett enda plagg. Det beror på att det går åt vatten dels vid odlingen, men också när bomullsplantan görs om till textilier i fabrikerna. Eftersom ungefär hälften av textilproduktionen i världen idag utgår från bomull, så blir vattenutmaningen en global och oerhört viktig fråga.


Så här hanterar vi vattenutmaningen

H&M äger inte några egna bomullsodlingar och driver inte några egna fabriker. Däremot samarbetar vi med utvalda underleverantörer som vi både ställer tydliga krav mot och som vi hjälper att ställa om till en mer hållbar vattenanvändning. Bland annat jobbar vi med dessa delar:

 

– Stöttar hållbart odlad bomull. H&M är en av grundarna till organisationen Better Cotton Initiative (BCI) som bland annat utbildar bönder i hur man kan minska vattentillgången vid odling. Organisationens uppdrag är att även på andra sätt jobba för att göra den globala bomullsproduktionen bättre för både människor och miljö. Även om ekologisk bomull också kräver mycket vatten både vid odling och tillverkning så medför den enligt en rapport från Textile Excange (2016) 46% mindre klimatpåverkan än traditionellt odlad bomull.

 

– Hållbart framtagen bomull. Idag är 95% av vår bomull ekologisk, återvunnen eller framtagen enligt Better Cotton Initiativs riktlinjer. 2020 vill vi att den siffran är 100%. Globalt är H&M idag den största köparen av Better Cotton och den näst största användaren av ekologisk och återvunnen bomull.

 

– Återvunnen bomull. Bomull är ett material som kan återanvändas från plagg som inte längre används. Återvunnen bomull innebär både minskad vattenanvändning och minskad klimatpåverkan med över 75% jämfört med traditionellt odlad bomull. Vi arbetar hårt för att andelen återvunnen bomull i våra plagg hela tiden ska öka. H&M har också bland annat investerat i innovationsföretaget re:newcell som genom ny teknologi kan skapa ny textil av återvunna kläder.

 

Vill du veta mer om hur vi på H&M jobbar med hållbarhet när det kommer till bomull, klicka här. 

 

– Förändrar branschen tillsammans. H&M samarbetar med en rad olika organisationer för att sätta en ny och mer miljövänlig standard för hela modebranschen. År 2011 inledde vi ett långsiktigt partnerskap med WWF, men vi jobbar också med bland andra Sustainable Apparel Coalition (SAC) och Swedish Textile Water Initiative.

 

Bild: Better Cotton Initiative (BCI).

Vad undrar du?

Vi får många frågor av våra kunder kring hur mode kan vara rättvist, jämlikt, cirkulärt och förnybart. Dessa frågor är oerhört viktiga för oss och ditt engagemang gör skillnad.

Ställ din fråga